HOMES

The Walls Come Tumbling Down in Lorne Park

July 06, 2018 | PHOTOGRAPHY BY JASON HARTOG

Mississauga home remodel brings light to the kitchen and better flow to the whole family.

OUR HOMES Oakville-Burlington-Mississauga Summer 2018A version of this article originally appeared in the Summer 2018 issue of  OUR HOMES Oakville Burlington Mississauga, p.54. Find local businesses in our Oakville directory. 


Norma and Dan have loved their two-storey red brick beauty in Lorne Park for 20 years. But Norma has been dreaming of taking out the wall between their kitchen and family room since the day they moved in. 
 
The project finally got the green light after two decades, and the couple called on Jackie Connolly of Parsons Interiors who had worked with them previously on their formal living room and dining room. They had liked how Jackie had blended the old with the new, incorporating modern elements with vintage pieces that had been kept in the family for years.
 
The original floor plan included two sets of sliding patio doors, one in the kitchen and the other in the family room. The doors in the family room were removed and a window was added. The kitchen patio doors were swapped for larger, nine-foot sliders and the kitchen made larger.
 
Fresh white shaker-style cabinetry with a bevelled edge takes centre stage. A stacked stone backsplash adds dimension. Integrated appliances are beautiful and functional. Two islands allow for plenty of work space and multiple areas to spread out when the couple entertains. The dark finish on the second island helps to delineate the kitchen from the family room and ties in the design to the adjoining dining room's beautiful built-ins.
 
In the family room, the carpet, chosen at an earlier stage, was a starting point for the redesign. “This carpet was one of the original carpets, and it was customized for Norma,” says Jackie. “We picked all the wool swatches and had it designed to coordinate with other things she had.” The newer pillows and drapes were carefully selected, drawing on hints of the existing colour scheme to blend seamlessly.
 
A sectional was chosen for its simple, clean lines and treated to Crypton fabric, sure to withstand almost anything that’s thrown at it. Norma’s love of doors was incorporated in the artwork hanging above the seating area. Crushed red velvet chairs that were once in Norma’s parent’s home, were updated with silky fabric in a crosshatch design.
 
Jackie also helped the owners update the home's front entry as well as three bathrooms. The main-floor powder room, once tucked in the centre of the home, was relocated to the front entry and made pretty with marble floors in a chevron pattern and a vanity with brushed nickel cup pulls. The entrance itself gets new life with a larger double door and glass sidelights. 
 
Upstairs, the master en suite was reconfigured. Separate Jack-and-Jill sinks on opposite sides of the room were removed. The standard corner tub was traded in favour of a soaker tub. A makeup vanity was added, and one of Norma’s much loved chairs was reupholstered to match its new surroundings. The total effect is Zen and tranquil. 
 
In the main upstairs bathroom, an awkward pony wall that jutted into the space was removed. A freestanding tub and his-and-hers sinks were added.

MORE IN HOMES

VIEW MORE ARTICLES

YOU MIGHT ALSO LIKE

VIEW MORE ARTICLES