HOMES

Orangeville Home Comes Back to Life

May 22, 2019 | PHOTOGRAPHY BY JASON HARTOG

A home goes from tired to inspired in this stylish, functional Orangeville reno.

OUR HOMES Wellington County Orangeville Caledon Spring 2019A version of this article originally appeared in the Spring 2019 issue of  OUR HOMES Wellington County, Orangeville, Caledon, p36. Find local businesses in our Wellington directory.


A couple relocating from Toronto to Orangeville were completely new to the area in 2013 when they moved with their first child. They found a home that backs onto a woodlot on a quiet court. Now, with three children under the age of six, it’s a busy household. The owners found the original design wasn’t serving their needs.
 
They loved that the kids could run and play, eat and sleep all on the main floor. What wasn’t working was the central kitchen and family room space. It wasn’t conducive to the way they wanted to live and interact with their children, friends and family.
 
The couple had many ideas about what they wanted but needed someone to take charge of the renovations. In 2017 they commissioned Kristin Bax of Montgomery Homes to lead the project.  During a three-month renovation, the family lived with friends. The interior of the house was gutted. Pillars, which were part of the original dining room design, were removed to accomplish a more open design.
 
A new great room was added and new flooring installed throughout the home (engineered oak supplied by Bigelow Flooring Inc.). All bathrooms were renovated, millwork installed in the entryway, and the addition of a garage is an ongoing project. New kitchen cabinetry by Sutcliffe Kitchens and Renovations is both modern and transitional.
 
The rear wall was opened up to the green space beyond, giving the great room a cottage feel. The original fireplace was removed and replaced with a gas insert from Caledon Fireplace. Ferndale Trim & Doors faced it with a stunning white high-gloss panel with recessed walnut banding. The wooden bench allows little people to birdwatch and peek into the forest-like backyard, as well as a place for a thriving plant collection.
 
The warm wood accents are carried into the L-shaped kitchen pantry. Sleek granite counters and island finishes blend harmoniously with the walnut and the overall effect is chic, welcoming and functional. The same dramatic Caesarstone White Attica quartz was used on the countertop and the backsplash.
 
Artful, traditional millwork graces the front entry, which offers a view into the dining room. It’s linked to the great room by the cleverly placed pantry. A painted dining set is used for family occasions and for more formal, sit-down dinners. Blue velvet drapes and a coordinating rug warm the space.
 
Wallpaper in the main-floor master bedroom (and the dining room) was existing when the home was purchased. Montgomery replaced baseboards and removed the window coverings to showcase the fabulous treed landscape outdoors. The en suite was completely renovated with large windows and new vanities that echo the kitchen finishes.
 
A son's bedroom is a fun getaway, decorated in a nautical theme. Everything pink is the theme in their daughters' room.
 
Downstairs it’s playtime for the whole family. The children have a playroom that’s cleverly closed off by a sliding barn door. There’s a home gym complete with a rock wall for kids to climb on one side and a workout area for adults on the other. 
 
Montgomery designed a special place to showcase Nick’s impressive collection of Scotch along one wall, adjacent to an existing fireplace. Tucked behind an arched wooden door is a wine cellar. 

Slideshow webgallery wel sp19 hb1
1.
Photography by Jason Hartog
Millwork in the front hall adds dimension and texture to the cathedral ceilings. A walnut and white light fixture coordinates with the open-concept living space.

Slideshow webgallery wel sp19 hb12
2.
Photography by Jason Hartog
The dining room is used for formal company dinners. Hints of turquoise appear throughout the main floor, from draperies in the dining room, to the entry table to cushions in the living room.

Slideshow webgallery wel sp19 hb13
3.
Photography by Jason Hartog
The hallway and archway were existing. The renovation added the dark wooden accent to frame the view into the great room.

Slideshow webgallery wel sp19 hb14
4.
Photography by Jason Hartog
Designed to be a room to live and entertain in, the great room exudes style while retaining functionality. Wooden benches add warmth to the cool white palette, but are also practical for kids to sit and watch nature go by outdoors.

Slideshow webgallery wel sp19 hb15
5.
Photography by Jason Hartog
Curved white sectional sofas draw people together in the bright and modern living room.

Slideshow webgallery wel sp19 hb16
6.
Photography by Jason Hartog
The great room is the hub of family life. Warm walnut accents counterbalance the sleek modern feel of the space.

Slideshow webgallery wel sp19 hb17
7.
Photography by Jason Hartog
There’s enough space to have family time at the eat-in kitchen table, or casual meals at the kitchen island.

Slideshow webgallery wel sp19 hb19
8.
Photography by Jason Hartog
Kids can play while parents snack on hors d’oeuvres and chat at the island in this open concept kitchen.

Slideshow webgallery wel sp19 hb110
9.
Photography by Jason Hartog
During the reno, the rear wall was opened up to allow views of the green space. Cathedral ceilings amplify the size of the room and set the stage for dramatic lighting.

Slideshow webgallery wel sp19 hb111
10.
Photography by Jason Hartog
Stairs lead to the second floor Nanny’s quarters.

Slideshow webgallery wel sp19 hb112
11.
Photography by Jason Hartog
The master suite is on the main floor close to the children’s rooms. Wallpaper in black and white matches the rest of the home, although it was installed by previous owners.

Slideshow webgallery wel sp19 hb113
12.
Photography by Jason Hartog
The master en suite had a complete makeover. Large windows were a must for this nature-loving couple. A large shower and luxury finishes make this en suite a soothing oasis in a hectic life.

Slideshow webgallery wel sp19 hb114
13.
Photography by Jason Hartog
A boy's bedroom gets a blue and red nautical theme.

Slideshow webgallery wel sp19 hb115
14.
Photography by Jason Hartog
This shared bedroom is pretty in pink.

Slideshow webgallery wel sp19 hb116
15.
Photography by Jason Hartog
The wood-burning stove in the lower level was existing prior to the reno. It’s a cosy spot to hang out and sip on a fine wine.

Slideshow webgallery wel sp19 hb117
16.
Photography by Jason Hartog
Montgomery designed special display casing for the owner's Scotch collection. He often retires to this room in the basement when kids are in bed.

Slideshow webgallery wel sp19 hb118
17.
Photography by Jason Hartog
A rock climbing wall was designed for adults, and children.

Slideshow webgallery wel sp19 hb119
18.
Photography by Jason Hartog
The lower level features a gym for cardio exercise and yoga.

MORE IN HOMES

VIEW MORE ARTICLES

YOU MIGHT ALSO LIKE

VIEW MORE ARTICLES