HOMES

Oakville Empty Nest Gets Tranquil Blues and Patterned Upholstery

September 04, 2018 | PHOTOGRAPHY BY VALERIE WILCOX

Couple does major updates to ensure they enjoy their home for another 20 years.

OUR HOMES Oakville-Burlington-Mississauga Summer 2018A version of this article originally appeared in the Summer 2018 issue of  OUR HOMES Oakville Burlington Mississauga, p76. Find local businesses in our Oakville directory. 


After their children had grown and moved away, this Oakville couple decided they wanted to stay in their home, but it was time to tackle a redesign. “We’d been here 15 years and we liked the size of the house and the proximity to the trails and everything Oakville offers in terms of lifestyle,” says the owner.
 
They brought in designer Elizabeth Munro of Elizabeth Munro Design, whom they had worked with after they first moved into the house in 2000.
 
The owners loved their pool and backyard and wanted to incorporate them into the design, as well as improve the overall flow of the home. They wanted a calming and timeless classic look they could live with for many years. The kitchen and family room were tackled first. A partial wall between the rooms and an oversize fieldstone corner fireplace were removed to showcase the view of the pool. Flooring was updated by Speers Flooring. A new gas fireplace was installed on the back wall, and tiled floor-to-ceiling with tiles from Olympia Tile. “It’s the perfect focal point for the open-concept design,” says Elizabeth. Walls were painted navy, bringing a nautical feel to this city escape.
 
In the kitchen, new custom cabinets extend to the ceiling, providing much needed extra storage. A peninsula with an oversize countertop provides an overhang for stools. A hidden cabinet on the peninsula near the patio doors stores items for the outdoor kitchen. A door to the dining room was removed to include a double oven plus a cookbook shelf. 
 
The front room got a dramatic makeover, with a serene soft grey-green colour scheme that is a world away from the dark, stuffy library that it used to be.
 
The master bath also underwent a big change, and now boasts a luxurious, freestanding bathtub that replaced the home’s old boxed-in tub. Reducing the tub’s footprint also allowed them to enlarge the shower.
 
Large-format tiles on the floor are accented with a custom border under the vessel tub and in the shower. 

MORE IN HOMES

VIEW MORE ARTICLES

YOU MIGHT ALSO LIKE

VIEW MORE ARTICLES