HOMES

Kitchen Addition with a Clear View in Frog's Hollow

December 06, 2018 | PHOTOGRAPHY BY SANDY MACKAY

A family enjoys the ideal home wrapped around a view of the Beaver Valley.

A version of this article originally appeared in the Fall/Holiday 2018 issue of  OUR HOMES Southern Georgian Bay, p.138. Find local businesses in our Southern Georgian Bay directory.
Blair and Carole Cowper-Smith built one of the first homes at the top of Frog's Hollow near the ski hills of the Blue Moutains in the 1990s. Inside, a wall of windows opens up to a 270-degree view of the Beaver Valley, across to the cliffs of the escarpment and northeast over Georgian Bay to Christian Island. It is an astonishing view.
 
Carole is an artist and her observations of the landscape inspired her to complete a series of paintings of clouds, many of which are hung in the home. The need for an art studio led to an addition to the north end of the home a few years ago, along with the two-car garage and a home office for Blair on the lower level, giving the couple an opportunity to spend more time in the Thornbury area skiing, golfing and enjoying the ever-changing valley.
 
Most recently, needing to replace the deck off the kitchen leading to the pool, the Cowper-Smiths reached out to designer Johanna Noble of NobleCraft Inc. who brought forward a design for the deck that keept the decking low to the ground, resulting in a waterfall look and feel, and easing the pathway to the pool area.
 
Johanna Noble of NobleCraft Inc. 
With their grown children and now grandchildren also enjoying the home, and knowing that kitchens are an increasingly important living space in any house, accordingly, Johanna redesigned the rooms that flow onto the deck. The kitchen and dining room were repositioned to enlarge the view of the bay.
 
Paul Rogers of Valleyview Construction and his team signed on for construction and development of the overall project.
 
“The results are stunning,” says Blair. The intentional balance of the design, like blending the existing natural pine in part of the house with a more modern feel in other parts gives this home a sense of continuity and past. It reflects the careful approach this couple has taken to create their home and their surroundings.
 
The kitchen cabinets were finished in Benjamin Moore's Oxford White while the island is painted in contrasting Charcoal Slate. Macdonald’s Furniture & Appliances looked after sourcing the appliances.
 
Northland Custom Flooring provided and installed hemlock to match the existing hardwood, finishing the entire floor in a matte oil. Ashtons Blinds Draperies & Shutters worked their magic with window coverings.
 
Chantico Fireplace Gallery, using craftsman Niss Schwartz who had built the home’s original granite fireplace, looked after changes to the fireplace, including a new firebox.

MORE IN HOMES

VIEW MORE ARTICLES

YOU MIGHT ALSO LIKE

VIEW MORE ARTICLES