HOMES

Adding an Atrium and Mature Sophistication in Thornhill

November 02, 2018 | PHOTOGRAPHY BY JASON HARTOG

Thornhill family embarks on a renovation to take them through the next 25 years.

OUR HOMES Toronto & York Region Fall 2018A version of this article originally appeared in the Fall 2018 issue of  OUR HOMES The City of Toronto, p.56. Find local businesses in our Toronto-York Region directory. 

With three of Nivea and Atillio's four children grown and out of their Thornhil  home, the couple felt it was time to embark on a full home renovation to take them through the next 25 years. 
 
To make the vision for their two-storey, four-bedroom, 4,000 sq. ft. home come true, they brought in design team Luisa Maringola and Marisa Lupo of Lumar Interiors. They also hired Kevin McAleese of Perma-Wood to spearhead the construction.
 
First stop: the kitchen. The couple likes to entertain and needed the space to accommodate bigger groups. To increase the footprint and facilitate Nives and Attilio’s vision, Perma-Wood designed an addition, moving the back wall out to take advantage of the space over the veranda. A single pane picture-frame window now offers a spectacular view. A large table of reclaimed, live-edge solid wood with a steel base sits up to 16. 
 
To make the kitchen even more amenable to hosting, they also opened it up to the family room, using pocket doors to separate the space if needed.
 
Blues and greys create a soothing palette through the home, but it is updated with new colours – purples, oranges and blue. “It gives a relaxed feel but it’s elegant at the same time,” says the owner.
 
New linear porcelain tiles were installed from the front of the house to the kitchen. Existing wood floors were sanded and stained a darker, more contemporary tone, and the staircase pickets were swapped for wrought iron.
 
The living room at the front of house was opened up to make a joint piano and sitting room. Crown moulding and a ceiling treatment from Omega Mantels & Mouldings were added. To freshen up the piano room, Luisa and Marisa took the two ornate accent chairs and had them reupholstered in a fun, colourful fabric.
 
While the couple avoided the “don’t touch” feel with the redesign, the home features some great showpieces, such as the Decorative Crafts coffee table in the living room and the showstopper Christopher Guy console table and mirror in the front vestibule. “It’s luxurious and exclusive, hand carved – you won’t see it everywhere,” says Luisa.

MORE IN HOMES

VIEW MORE ARTICLES

YOU MIGHT ALSO LIKE

VIEW MORE ARTICLES