HOMES

Pared-Down Ornamentation and Intentional Craftsmanship

April 23, 2018 | PHOTOGRAPHY BY KELLY HORKOFF

A Frank Lloyd Wright-inspired home on Hamilton mountain.

OUR HOMES Hamilton Spring 2018A version of this article originally appeared in the Spring 2018 issue of  OUR HOMES Hamilton and Area, p.48. Find local businesses in our Hamilton directory

When you build a house on Hamilton’s Mountain Brow Boulevard with a breathtaking view of the city and the lake, it’s natural that the landscape would play a big role in the home’s design.
 
The just-finished property on the Hamilton mountain, designed by Frank Bandiera Architect Inc., is on the same site where the homeowners, a Hamilton couple and their four now-grown sons, have lived since 1996. As their children approached adulthood, the couple decided to tear down the original family home and create something built for the next chapter in their lives with the help of Marcel Poirier Custom Built Homes and Emilio Violin of Violin Contracting.
 
During the planning stages, the couple kept coming back to Frank Lloyd Wright’s Martin House in Buffalo. “Not that our house looks like a Frank Lloyd Wright design from the outside, but I was inspired by quite a few things at the Martin House,” the homeowner says. A hallmark of Wright’s Martin House is a sense of craftsmanship and pared-down ornamentation.
 
Interior finishing contractor Emilio Violin.
Interior finishing contractor Emilio Violin, who designed all the millwork in the house, says the Mountain Brow home is frill-free and intentional in much the same way. “Every line in here has a purpose,” Violin says. “There are clean, simple lines throughout the house, and each room has its own finishes and transitions.”
 
 
Strikingly tall and carefully crafted windows by Kolbe Windows & Doors that run most of the length of the home’s south side overlooking the backyard. There’s plenty of natural light in the bedroom, living room and kitchen for most of the day. Remote-controlled blinds from Girgenti Custom Window Treatments offer shade and privacy when needed.
 
The peaceful indoor space was designed by Jan Speziale and Shannon Thompson of Barnard & Speziale.
 
The formal dining room was removed from one of the original floor plans in favour of a more casual eating area between the kitchen and the living room. The custom black walnut pedestal table by Millbank Family Furniture, however, lends a sense of occasion and is big enough that the entire extended family can usually take a seat around it. The kitchen is timeless and pared down with cabinetry by Crescent Cabinet Co. Ltd. and granite counters from Granite By Design Ltd.
 
Blending the outside with the inside – even if it means bringing in a little dirt from the garden – was always one of the foundations in the home’s design. “We love this location and we put years of thought and research into how to make everything work the way we want it to,” the homeowner says. “It was worth it. It’s a pretty joyful thing to walk into your home and truly love everything about it.”

MORE IN HOMES

VIEW MORE ARTICLES

YOU MIGHT ALSO LIKE

VIEW MORE ARTICLES