HOMES

A Home Fit for Three Princesses in Hidden Valley

April 10, 2018 | PHOTOGRAPHY BY JASON HARTOG

This elegant Waterloo home was reimagined for a family of five.

A version of this article originally appeared in the Spring 2018 issue of  OUR HOMES Region of Waterloo p.42. Find local businesses in our Waterloo directory.
Originally built in 1996 for a family with one child, Lisa and Raphael Jankowski fell in love with this Hidden Valley Estates property and its views of the Grand River in Kitchener. The Jankowskis have three children, so they knew they would have to alter the floorplan to accommodate more bedrooms. The existing architectural details wooed them and they jumped in to live in the basement during renovations. Now they enjoy the cathedral ceilings, dormer windows, arches and decorative touches that first caught their eye as part of their transformed space designed to suit their family of five.
 
They borrowed from the cathedral ceiling in the great room to create extra space upstairs without compromising the whole great room. It’s still open to the hallway above and features high ceilings over the main part of the room, where the sitting area and fireplace, with a marble surround by Stonex, are located. Robert Loebsack of Loebsack Custom Homes was the general contractor who helped the Jankowskis through their renovations.
 
They created a piano room below the new bedrooms, a separate zone easily defined by the new coffered ceiling. The great room still stuns and works beautifully for entertaining. Lisa handpicked décor she thought would bring every space together, such as the gold leaf end tables in the great room, along with a wool rug with silk accents, both from Cornerstone Home.
 
The home’s timeless, romantic décor was inspired by a honeymoon trip to France. Wallpaper (most purchased through Heer’s Paint and Décor) in several rooms adds depth and flair through the layering of different colours, patterns and texture. They installed new maple flooring and replaced windows and doors (Northfield Trim & Door Inc.). They stained all new cherry doors and trim to match the existing cherry tone that had occurred naturally over time in the home – all of the original cherry was naturally aged.
 
The dining room is behind the great room just off the foyer. A separate staircase past the servery, in addition to one at the foyer, leads upstairs from behind the dining room where Lisa has installed a gallery wall of family photos. A smaller guest bedroom and bath was converted to a home office with a built-in desk and cabinetry by Chervin Kitchen & Bath Inc., including dummy doors under the angled ceiling to fill the space completely.
 
Upstairs, the family's three daughters each have their own sweet bedroom in different colour. Kara’s Stained Glass created custom glass panels for the double doors, as well as other door inserts and transoms across the home. 
 
In the master suite, two rooms turned into one spacious spa bathroom where the tub overlooks the valley. Lisa leaned towards peaceful and tranquil colours in this room along with quartz countertops, glass showers and custom mirrors. Grand Valley Tile and Strassburger Tile Perfection.
 
A tiered backyard allows the family lots of open space that the family describes as “like being in the country within the city.” 

MORE IN HOMES

VIEW MORE ARTICLES

YOU MIGHT ALSO LIKE

VIEW MORE ARTICLES