HOMES

Relocated Barn Becomes Villa Verde in Honey Harbour

January 12, 2018 | PHOTOGRAPHY BY SANDY MACKAY

This Georgian Bay cottage was created by relocating a barn and adding on to it.

A version of this article originally appeared in the Holiday/Winter 2017/18 issue of  OUR HOMES Barrie Orillia Midland Innisfil, p.28. Find local businesses in our Barrie directory. 

A Toronto couple had no intention of buying a cottage until they saw an article about a 19th century barn that had been dismantled, floated and reconstructed on a piece of land near Honey Harbour. It was for sale.
 
They met a real estate agent at a dock in Honey Harbour and headed out in a small boat on a rainy day for the 20-minute ride to the cottage. “It took our breath away,” says the owner. “Twenty-four hours later, it was ours.” 
 
That was in 2011. Since then, they have increased the size of the cottage, which they call Villa Verde, with a seamless addition with the help of Discovery Dream Homes and Chandler ConstructionDiscovery Dream Homes came up with an intriguing plan – expand by building a breezeway from the original barn through one of the antique windows.  
 
The original barn is majestic, with timbers that rise to 33 feet at the centre. It houses a huge kitchen with the original reclaimed pine cupboards and a nine-by-five-foot island. A dry-stacked, floor-to-ceiling fireplace in the adjacent living room is truly spectacular and made from rocks from Pointe au Baril.
 
Guest bedrooms are beautifully furnished with antiques and the very best linens, and a full bath. An office on the upstairs landing is discreet and there’s a rack with fishing lures and walking sticks made by the owner's father out of wood found on the property.
 
The addition includes a powder room, a bar, an entertainment room with the second, equally majestic, dry-stacked fireplace, and the master suite. A second storey includes two bedrooms, one for daughter Julia and another for guests, plus a full bath. The walls and hemlock floors in the addition are a near perfect match to the original barn.

MORE IN HOMES

VIEW MORE ARTICLES

YOU MIGHT ALSO LIKE

VIEW MORE ARTICLES