BUILD

Peanut Factory Loft Update in Toronto's Cabbagetown

July 14, 2017 | STORY BY CATALINA MARGULIS | PHOTOGRAPHY BY JASON HARTOG

Three-storey loft with open-riser staircase gets a modern update.

Our Homes Toronto Summer 2017A version of this article originally appeared in the Summer 2017 issue of  OUR HOMES The City of Toronto, p.66. Find local businesses in our Toronto directory.


Our Homes Toronto Summer 2017

A former Cabbagetown peanut factory loft purchased in 1988 was due for an update.
 
The owners of the spacious, multi-level, 2,300 sq. ft. condo approached Jeffrey Douglas of Douglas Design Studio who has an office just down the street in the Toronto neighbourhood. Douglas was immediately a fan of the space. “I loved the high, open space at the front of the house, I thought it was amazing. The main living and dining space – that staircase, the way the light comes in – was wonderful. The bones were great, but it was dated and really needed to be done.”
 
The owners wanted a fresh and modern space. Once the plan was finalized, Jeffrey called on Creative Director Gordana Di Monte to select lighting, furniture and fabrics and pull the overall aesthetic together.
 
Drama was introduced through linear elements: the staircase, the front window and an exposed air vent going down the centre of the room are all painted in dark colours. 
 
The biggest change came to the third level layout, which was redesigned to provide better flow. The open living, dining and kitchen space features 12-foot ceilings and a floor-to-ceiling window. A staircase leads to the terrace above. The kitchen was moved to the back of the house, and white cabinetry helps brighten the space.
 
The dining room itself was troubled by an awkwardly located supporting column. To solve the problem, Douglas added display cases on either side of the column to conceal it and offer convenient storage space.
 
They refinished the metal staircase and replaced the floors with hardwood from Palmer Floorcovering. The landing between the first and second storeys was given purpose with a new seating area outfitted with a chaise by Jeffrey Douglas Studio Line, original artwork and a light fixture by Artimede

MORE IN BUILD

VIEW MORE ARTICLES

YOU MIGHT ALSO LIKE

VIEW MORE ARTICLES